З чого почати?

Найважливіше, на що обов’язково варто звернути увагу. Це – сировина. Начебто само собою зрозумілий факт. Однак не поспішайте. У сировині необхідно бути максимум впевненим. Зверніть увагу на таке:

  • скільки вам буде коштувати сировина? Це необхідно для підрахунку рентабельності. При цьому важливо враховувати вартість доставки. Зазвичай, далеко їздити за сировиною (тирса) не вигідно, оскільки насипна щільність більшості продуктів для пресування невелика. Розглянемо на прикладі дрібної тирси. Її насипна щільність близько 190-270 кг / м ³ при вологості 50-70%. Тому якщо автомобіль привіз 8 м³ (1,52-2,16 тонни) сирої тирси, то вважайте що він привіз сировини на 1,3-1,4 т готового брикету або гранули

Тому витрати з доставки 8 м³ тирси рахуються як частина собвартості виготовлення 1,3 тонни брикету або гранули.

  • якщо раптом постачальник відмовиться відвантажувати (в цьому випадку краще мати домовленості з кількома партнерами) де тоді брати сировину? ;
  • великі переробники або постачальники можуть з часом (що в принципі і роблять) перейти на власне виробництво і більше не відвантажувати вам сировину;
  • чи вистачить вам сировини, щоб вийти на рентабельність і прибутковість? Приміром, лінія у вас розрахована на продуктивність 800-1000 кг на годину готового продукту. Але при цьому сировини у вас на 400 кг на годину. Електроенергія, зарплата, оренда та інші витрати відповідно зарахуються витратами на 400 кг а не на 800-1000 кг. Відповідно прибутковість падає.
  • як альтернативу тирсі можна подумати про переробку деревних відходів у вигляді, обапола, обрізків … Але тоді потрібно докуповувати рубгруппу і враховувати електроенергію для подрібнення.

Підсумовуючи все вищесказане, ви повинні бути впевнені, що у вас буде сировина для виготовлення брикету або пеллет.